Tiroit Hastalıklarında Diyet

Tiroid Hastalıkları ve Beslenme

Tiroid bezi, sağlığı korumak için önemli olan fizyolojik süreçleri düzenleyen önemli bir endokrin organdır. Tiroid hastalıkları, bu bezin normal işlevini etkileyen çeşitli durumları içerir. En yaygın tiroid hastalıkları şu şekildedir:

1.Hipotiroidizm:

Tiroid bezinin yeterince hormon üretmemesi durumudur. Bu hastalık, yorgunluk, kilo alımı, soğuğa duyarlılık, depresyon ve cilt kuruluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavi genellikle tiroid hormon desteği tedavisi ile yapılır.

2.Hipertiroidizm:

Tiroid bezinin aşırı hormon üretmesi durumudur. Bu durumda, hızlı kalp atışı, kilo kaybı, terleme, sinirlilik ve uyku problemleri gibi belirtiler ortaya çıkar. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, radyoaktif iyot tedavisi veya cerrahi müdahale bulunur.

3.Tiroidit:

Tiroid bezinin iltihaplanmasıdır ve en yaygın türü Hashimoto tiroiditidir. Bu durumda boyun bölgesinde hassasiyet, yorgunluk ve kilo değişiklikleri görülebilir. Tedavi, duruma bağlı olarak hormon tedavisi veya iltihap giderici ilaçlarla yapılır.

4.Tiroid nodülleri:

Tiroid bezinde oluşan anormal büyümelerdir. Çoğunlukla zararsızdır, ancak bazıları kanserli olabilir. Genellikle belirti vermezler, ancak büyük nodüller boyunda şişlik hissine neden olabilir. Tedavi seçenekleri arasında izleme, biyopsi veya cerrahi müdahale yer alır.

Kocaeli Diyetisyen olarak hedef kilonuza ulaşmanıza yardımcı oluyoruz. Kocaeli için yüz yüze ve online ve yüz yüze beslenme danışmanlığı ile ilgili daha fazla bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin.

Tiroid bezinin işlevi, diyet ve mikro besinler dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden etkilenir. Tiroid hastalıkları, tiroid bezinin normal işlevini etkileyen durumlar olup, beslenme bu hastalıkların yönetiminde önemli bir rol oynar.

Tiroit Hastalıklarında Beslenme

  1. İyot Alımı

İyot, tiroid hormonlarının sentezinde kritik bir bileşendir. Hipotiroidizm gibi durumlarda yeterli iyot alımı sağlamak önemlidir. Ancak, aşırı iyot alımı hipertiroidizme yol açabilir. Balık, karides, deniz yosunu gibi deniz ürünleri ve iyotlu tuz kullanımı ile yeterli iyot alımı sağlanmalıdır.

  1. Selenyum

Selenyum, tiroid hormonlarının metabolizmasında ve antioksidan savunmada önemli bir rol oynar. Yeterli selenyum alımı, tiroid fonksiyonlarını destekleyebilir. Brezilya cevizi, yumurta, yulaf, kepekli pirinç gibi tam tahıllar selenyumdan zengindir.

  1. Antioksidan Zengini Gıdalar

Serbest radikaller, tiroid bezinin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Antioksidanlar, bu serbest radikallerle savaşarak tiroid sağlığını koruyabilir. Yaban mersini, çilek, nar, portakal gibi meyveler; balkabağı, ıspanak, havuç gibi sebzeler; ceviz, badem gibi kuruyemişler antioksidanlarca zengindirler.

  1. Gluten ve Alerjenlerden Kaçınma

Bazı bireylerde gluten, otoimmün tiroid hastalıklarını tetikleyebilir. Özellikle Hashimoto tiroidi olan bireyler için bazı çalışmalar gluten içeren gıdalardan kaçınmayı tavsiye eder. Buğday, arpa ve çavdar gluten içeren besinlerdir. Bunları azaltmak semptomları iyileştirebilir. Ayrıca alerjisi olan bireylerde alerjenlerden kaçınmak gereklidir.

  1. Şeker ve İşlenmiş Gıdalardan Kaçınma

Aşırı şeker ve işlenmiş gıdalar, iltihaplanmayı artırabilir ve tiroid sağlığını olumsuz etkileyebilir. Rafine şekerli gıdalardan, paketli işlenmiş ürünlerden, salam, sucuk gibi işlenmiş etlerden uzak durulmalıdır.

  1. Yeterli Su Tüketimi

Su, metabolizmanın düzgün çalışması ve toksinlerin atılması için gereklidir. Ayrıca su tüketimi tiroid hastalıklarında ödem şikayetini de azaltacaktır. Günde en az 2-2,5 litre su içmek önerilir.

  1. D Vitamini ve Omega-3 Yağ Asitleri

D vitamini ve omega-3 yağ asitleri, tiroid sağlığını destekleyebilir. Güneş ışığı, somon, sardalya ve yumurta en yüksek D vitaimini kaynaklarıdır. Omega-3 kaynakları ise balıklar, keten tohumu gibi yağlı tohumlar ve cevizdir.

8. Kilo Kaybı

Birçok tiroid hastasında yüksek kilo problemi gözlenebilir. Yavaşlayan metabolizma ve kötü beslenme bu riski arttırır. Yüksek kilolu tiroid hastalarında kilo kaybı semptomları hafifletebilir ve tiroid bezinin iyileşmesini destekleyebilir. Tiroid hastasıysanız diyetisyen kontrolünde size uygun beslenme ile ilerlemeyi unutmayın.