Migren, uzun yıllar boyunca var olabilen birkaç saatten birkaç haftaya kadar uzayabilen ağrı ataklarının olduğu bir klinik durumdur. Ayrıca ağrılara eşlik eden kusma gibi belirtiler de görülebilir. Çoğu kişi yaşadığı bu ataklarda ilaçlardan destek almaktadır. Peki migren diyeti ataklarınızı azaltabileceğinizi biliyor musunuz? Bugün yazımızda migrende beslenme önerilerini bilimsel olarak ele alacağız.
Migrende Genel Beslenme Önerileri
- Öğün atlama ve açlık migren ataklarına sebep olabilir. Bu yüzden öğün düzenlemeleri gün içerisinde en fazla 3-4 saat açlık süresi olacak şekilde planlanmalıdır.
- Migrenli hastalarda basit şeker tüketimi sonrasında ani kan şekeri düşmesi durumu olabilir. Ardından açlık sonrasında baş ağrısı oluşabilir. Beslenmede bu durum göz önünde bulundurulup basit şeker tüketimi azaltılmalıdır.
- Gün içerisinde su tüketimine dikkat edilmelidir. Günlük tüketmeniz gereken su miktarını kilo başına 30 mililitre şeklinde hesaplanabilir. Örneğin 70 kilogram bir kişinin günlük 2100 mililitre su tüketmesi gerekmektedir.
- Diyette protein kompleks karbonhidrat ve posa tüketimine ağırlık vermek ani kan şekeri düşüşlerini ve migren ataklarını azaltabilir.
- Nitrit, nitrat ve monosodyum glutamat gibi besin katkı maddelerinin tüketimi migren ataklarını tetikleyebilir. İşlenmiş et ürünleri (sucuk, salam gibi), paketli gıdalar katkı maddelerinden zengindir. Bu katkı maddelerini içeren besinlerden kaçınılmalıdır.
Migreni Tetikleyen Besinler
Özellikle peynir, alkol, işlenmiş et ürünleri, narenciyeler, çikolata en yaygın olarak bilinen migreni tetikleyen besinlerdir. Ayrıca aspartam, kafein, monosodyum glutamat içeren ürünler de migreni tetikleyebilir. Migren diyeti yaparken bu besinlerden uzak durmalısınız.
1- Çikolata
Çikolatadaki kafein ve kateşin bileşenlerinin migrenin tetikleyicisi olduğu bilinmektedir. Çikolata, migrenin en popüler gıda tetikleyicilerinden sayılabilir. Baş ağrısını tetiklediği düşünülen hastalarda tüketimi sınırlandırılmalıdır.
2- Peynir
Peynir içerdiği tiramin nedeniyle migren tetikleyicileri arasında yer almaktadır. Tiramin, kan basıncını yükselterek ağrı oluşumunu tetikleyebilmektedir. Migrenli hastalarda peynir tüketimi azaltılmalıdır.
3-Alkol
Alkol en sık migren tetikleyicileri arasında yer alır. Yapılan araştırmalarda migrenli hastaların yaklaşık üçte biri alkolü migrenin tetikleyicisi olarak bildirmiştir. Bu sebeple migrenli hastalarda alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.
4-Kafein
Düzenli ve yüksek miktarlarda tüketilen kafein migren tetikleyicisi olabilir. Ayrıca kafeinin aniden kesilmesi baş ağrılarına ve migren ataklarına sebep olabilmektedir. Kahve, yeşil çay, kola, çikolata temelde kafein içeren besinlerdir.
5- Gıda Katkı Maddeleri
Monosodyum glutamat, lezzet arttırıcı olarak kullanılan bir katkı maddesidir. İşlenmiş paketli gıdalarda, Asya mutfağında, fast foodlarda, işlenmiş etlerde, meyve ve sebze konservelerinde, hazır baharat karışımlarında yer alabilir. Bu sebeple migrenli hastalara etiket okumak ve güvenilir yerlerden yemek yemek tavsiye edilir.
Nitrik oksitin, baş ağrısını tetiklediği bilinmektedir. Besin sanayisinde raf ömrünü uzatma, lezzet ve renk katma gibi çeşitli amaçlarla işlenmiş ürünlerde kullanılmaktadır. Market alışverişlerinde ürünlerin etiketlerine dikkat edilmelidir.
Aspartam, migren ataklarını arttırıcı etki gösterir. Bu sebeple bir çeşit tatlandırıcı olan aspartam tüketimi sınırlandırılmalıdır. Meşrubatlar, şekerlemeler, çikolata, dondurma, kahvaltılık gevrekler, sporcu içecekleri ve konserve meyveler aspartam içerebilir.
Migren ve Diyet
Migren diyeti kişiye özel olmalıdır. Örneğin; yetersiz sıvı alımı, yağdan zengin diyet, öğün atlamak, yeme sıklığı ve diyetin besin içeriği de tetikleyici olabilir. Diyetisyen ile beraber ilerleyerek size özel programı oluşturabilir ve migren ataklarınızın azalmasına destek olabilirsiniz. Bizler Kocaeli Diyetisyen olarak sağlıklı beslenmenize yardımcı oluyoruz. Kocaeli için yüz yüze ve online ve yüz yüze beslenme danışmanlığı ile ilgili daha fazla bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin.