Ketojenik Diyet Menüsü

Ketojenik Diyet Menüsü

Ketojenik diyet, 1920’lerde epilepsi tedavisi amacıyla günde 50 gramdan daha az karbonhidratla uygulanan bir diyet olarak ortaya çıkmıştır. Bu beslenme düzeninde karbonhidratlar yerine yağlar ön plandadır. Ketojenik diyet veya diğer adıyla keto diyeti, yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve orta düzeyde protein içermektedir.

Ketojenik diyette karbonhidrat ve protein alımı sınırlıdır; günlük karbonhidrat alımı genellikle 50 gramın altında tutulur. Bu durum, vücutta yağlardan keton cisimciklerinin oluşumunu sağlar. Ketonlar enerji kaynağı olarak kullanılarak yağ yakımı hedeflenir. Ancak dikkatli uygulanmadığında, ketozis bazı yan etkilere yol açabilir. İlk belirtiler genellikle ağız kokusu, aşırı susama, sık idrara çıkma ve dehidrasyon gibi sorunlardır. Bunun yanı sıra bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş ağrısı ve bilinç bulanıklığı gibi yan etkiler de görülebilir. Gerektiğinde mutlaka uzman kontrolünde uygulanmalıdır

Keto diyetinde yüksek protein ve yağ olması, kalp, böbrek ve kemik sağlığı açısından riskler taşıyabilir. Ketojenik diyet, bir tedavi sürecinin parçası olarak kısa süreli uygulanabilir. Ancak uzun vadeli ve sürdürülebilir bir diyet olarak değerlendirilmemelidir. Süt ürünlerinin kısıtlanması kalsiyum eksikliğine, sınırlanan sebze ve meyve grupları ise vitamin ve mineral eksikliğine yol açabilir.

Ketojenik Diyet Programı Neleri İçerir?

Hayvansal kaynaklı yiyecekler, düşük karbonhidratlı sebzeler ve doğal ve sağlıklı yağlar ketojenik diyette tüketilebilir. Belirli miktarda kırmızı et, tavuklar, balık ve deniz ürünleri, hindiler, yumurtalar ve peynir gibi yiyecekleri sınırlı miktarda tüketebilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, salatalık, karnabahar, lahana, kabak ve mantar gibi düşük karbonhidratlı sebzeler, tüm baharatlar ve şeker içermeyen soslar da tüketilebilir. Meyvelerden yaban mersini, ahududu, çilek, böğürtlen, vişne gibi kırmızı meyveler az miktarda eklenebilir. Ketojenik beslenme, yağ ağırlıklı bir beslenme tarzıdır, bu sebeple zeytinyağı, tereyağı, avokado, yağlı tohumlar ve diğer doğal yağlar da keto diyeti programlarında yer alabilir.

Ketojenik Diyette Neler Olmamalıdır?

Ketojenik diyette, yağ ve protein içeriği yüksek besinleri tüketmek mümkündür, ancak karbonhidrat içeriği kısıtlıdır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç, basit şeker içeren ürünler, çoğu meyve, meyve suları, patates gibi kök sebzeler, nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi besinlerin tüketimi sınırlanır. Bu sebeple sürdürülmesi zor ve kısıtlayıcı bir beslenme modeli olmaktadır.

Kartepe Diyetisyen olarak hedef kilonuza ulaşmanıza yardımcı oluyoruz. Kartepe için yüz yüze ve online ve yüz yüze beslenme danışmanlığı ile ilgili daha fazla bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin.

Ketojenik Diyet Listesi

Kahvaltı

1 fincan bitki çayı

1-2 adet yumurta

2 dilim beyaz peynir

Yarım avokado + limon

8-10 adet zeytin

2 tam ceviz içi

Salatalık

Öğle

150 gram ızgara tavuk

7-8 yemek kaşığı sebze yemeği (serbest sebzelerden tüketilebilir)

Ara Öğün

1 fincan yeşilçay

10 adet çiğ badem

Akşam

200 gram ızgara köfte

1 büyük kase mevsim salata (2 yemek kaşığı zeytinyağı ilaveli)

Yukarıda verilen ketojenik diyet listesi örneğinde %7 oranında karbonhidrat, %23 oranında protein ve %70 oranında yağ bulunmaktadır. Zayıflamaya yönelik bir menü olduğu için kalorisi kısıtlıdır. Ancak kişiye özel bir ketojenik diyet listesi değildir. Bu menü tamamen örnek olarak yazılmıştır, size uygun olan beslenme planı için mutlaka bir uzman ile görüşmelisiniz